Collega aan het woord: Dennis Lier

15-05-2024

Mijn naam is Dennis Lier en ik werk als klantmanager bij de gemeente Heerenveen. Mijn carrière begon als interieurarchitect, maar na een tijdje besloot ik mijn talenten elders in te zetten. Zo belandde ik in 2007 bij een gemeente in de randstad als klantmanager werk en inkomen. Dit was mijn eerste kennismaking met het sociaal domein en ik ben er nooit meer uitgegaan. 

 

Wie is Dennis Lier?  

Eigenlijk ben ik altijd op zoek naar hoe ik een connectie kan leggen met de mensen om me heen, zowel persoonlijk als professioneel. Mijn kracht ligt in het verbinden, het vinden van overeenkomsten die het ijs snel doen breken en mensen zich vertrouwd laten voelen. Mensen ervaren mij vaak als open en transparant. In mijn coaching kan ook confronterend zijn, waardoor mensen weten wat ze aan me hebben. Ik vind het belangrijk om anderen te helpen in beweging te komen, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Mijn kernkracht ligt dus echt in het verbinden, zowel met mezelf als met anderen, maar ook mensen met zichzelf en hun omgeving, om zo de stroming van relaties en processen te vergemakkelijken. 

 

Hoe zag je loopbaan binnen het sociaal domein er tot nu toe uit? 

In 18 jaar detachering heb ik verschillende functies (trainer, accountmanager, klantmanager inkomen/werk, jobcaoch etc)  binnen dit domein verkend en veel geleerd. Helaas kwam ik in een burn-out terecht doordat ik mijn grenzen niet aangaf. “Ik heb dit zelf laten ontstaan dus kan dit ook zelf weer oplossen” was mijn motto en heb daarnaast veel rust genomen. Werken en slapen was anderhalf jaar de standaard. 

Het besef, dat ik niet moest vluchten, maar juist het moeten leren omgaan en het achterhalen van mijn blokkades, was het meest interessante aan het hele proces. Door deze situatie leerde ik mijzelf vanuit de kern weer op te bouwen en kon ik dit steeds vaker toepassen in mijn werk.  

 

Welke bijdragen heeft Recruitmenthuis geleverd in jouw loopbaan? 

Ik tevreden met Recruitmenthuis. Mijn contactpersoon en ik hebben vanaf het begin af aan een goede klik en het wervingsproces verliep soepel. De heldere en duidelijke communicatie sprak me aan. Het feit dat alles snel verliep was erg prettig. Ik hecht veel waarde aan professionaliteit, duidelijkheid en eerlijkheid en dat is precies wat ik bij Recruitmenthuis heb ervaren. 

 

Welke belangrijke keuze heb je gemaakt? 

Eind 2017 werd mijn vader terminaal gediagnostiseerd, wat me deed besluiten om de randstad te verlaten en terug te keren naar het noorden. Een lastige keuze. Na 18 jaar weg te zijn geweest was het een uitdaging om mijn plek weer te vinden.  

Mijn vader en ik zaten in hetzelfde werkveld en dus besloot ik te starten als zelfstandige, waarbij ik het trainingsgedeelte van het arbeidsbemiddelingsbureau van mijn vader overnam. Helaas brak toen de coronapandemie uit. 

 

Waar ben je het meest trots op? 

Het meest trost en blij ben ik met, waar ik nu sta en hoe ik mezelf heb ontwikkeld. Het bewust worden dat veel van onze onzekerheden worden gevoed door externe factoren en normen die ons worden opgelegd. Dit terwijl we eigenlijk niet veel nodig hebben om gelukkig te zijn. Ik heb geleerd om negatieve situaties te omarmen en als leermomenten te bekijken die je als tools kan gebruiken voor de toekomst. Het belangrijkste is om altijd terug te gaan naar mijn kern en te weten wat mijn passie is. Hierdoor kan ik beter mijn grenzen bewaken en externe invloeden buiten houden, wat me veel rust geeft. Hoewel ik trots ben op mijn persoonlijke groei, is mijn creatieve kant nog steeds een uitdaging voor me. Het is voor mij belangrijk om uit mijn comfortzone te stappen en nieuwe dingen te blijven ontdekken. Verandering is de enige zekerheid in het leven. En dat betekent dat we moeten blijven investeren in onszelf en openstaan voor nieuwe ervaringen en groei. 

 

En wat geeft je energie in het werkveld?  
Het werk dat ik doe kost en geeft veel energie omdat het mensen terugbrengt naar hun werkelijke kern en daardoor hun manier van omgaan met situaties verandert. Dit is het mooiste aspect van mijn werk, zien hoe mensen zichzelf herontdekken en weer in beweging komen. Het is geweldig om te ervaren, dat zij blijdschap en zelfacceptatie hebben gevonden. Ik zie het als mijn missie om mensen te helpen hun eigen kracht te vinden en te omarmen. Dit proces kan intens zijn en lijkt soms op therapie op de werkvloer, maar het is de moeite waard om te zien hoe mensen weer in zichzelf gaan geloven en zichzelf opnieuw durven te zien. 

 

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen? 

Het was een eyeopener toen iemand tegen me zei: "Dennis, je hoeft niet zo luid te zijn, want zonder dat ben je ook zichtbaar." Die opmerking deed me beseffen dat ik extern op zoek was naar bevestiging. Vanaf dat moment ben ik anders naar mezelf gaan kijken en besefte ik waarom ik dat deed. Het was de wake-up call die ik nodig had.  

 

Wat betekent werkgeluk voor jou? 

Het is belangrijk voor mij om vrijgelaten te worden in mijn werk, want dan werk ik het hardst. Ik vind werkgeluk vooral in de vrijheid die ik krijg om mijn eigen methoden toe te passen binnen de kaders van de Participatiewet. Hierbij is het wel belangrijk dat de omgeving waarin ik me in bevind veilig is en er open met elkaar gecommuniceerd wordt. Daarnaast vind ik ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden ook erg belangrijk.  Ik hou van uitdagingen.  Zodra ik iets onder de knie heb wil ik alweer verder. Ik zie mijn ontwikkeling als een soort computerspel, waarbij ik steeds een level hoger ga door mezelf uit te dagen en nieuwe prikkels te ervaren.