Collega aan het woord: Ido Eppenga

22-08-2023

Ik ben Ido Eppenga, 53 jaar en ik ben werkzaam als consulent werk en inkomen voor de gemeente Urk. Ik woon samen met mij vrouw en onze hond Guus. Daarnaast ben ik trotse vader van twee kinderen die regelmatig nog even komen buurten in het weekend.

Welke bijdrage heeft Recruitmenthuis geleverd in jouw loopbaan?

Ik ben pas kort werkzaam voor Recruitmenthuis, sinds 17 juni. Ik heb een switch gemaakt van de gemeente Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen, waar ik werkte in de functie van consulent werk, naar de gemeente Urk. In de laatste periode van mijn loopbaan daar heb ik mogen ruiken aan de functie consulent inkomen en dat is mij goed bevallen. Die kant wilde ik dus ook graag op en daar heeft Recruitmenthuis mij bij geholpen. De reis met Recruitmenthuis is tot nu toe erg goed bevallen. Ik merkte dat als ik naar mezelf en mijn CV kijk, ik altijd twee jaar te lang blijf hangen bij een werkgever. Terwijl ik van nieuwe uitdagingen hou. Daarom past detachering een stuk beter bij mij.

 

Waar ben je het meest trots op?

Waar ben ik het meest trots op? Ik kan daar een cliché antwoord op geven, ik ben natuurlijk erg trots op mijn gezin. Maar ik ben ook erg trots op mezelf dat ik jaren geleden de switch heb gemaakt van de financiële dienstverlening naar werken in het sociaal domein. Dat is voor mij wel een hele belangrijke stap geweest. Het was geen lastige stap, ik was juist blij dat ik weg kon uit die wereld. De financiële dienstverlening is heel erg veranderd door de jaren heen. Ik ben begonnen met een functie als assurantie adviseur. Door de jaren heen veranderde er een hoop en het werk paste niet meer bij mij. Ik kwam thuis te zitten door een hernia. En dan heb je tijd genoeg om na te denken van wat wil ik, hoe staan de zaken er voor en wat vind ik leuk aan mijn werk en wat juist minder. Wat ik belangrijk vond is het helpen van mensen en het adviseren van mensen. Maar ook het kijken naar wat ze nodig hebben. En dat voelde ik binnen het sociaal domein. En zo voel ik dat nog altijd.

Waar krijg je energie van in je werk?

Ik krijg energie van nieuw uitdagingen. Nieuwe dingen, nieuwe mensen ontmoeten, in een nieuw team terecht komen. Elke keer een nieuwe prikkel vind ik hartstikke mooi. Dat is voor mij echt heel erg belangrijk. Ik zie mezelf ook nooit meer ergens 5/6 jaar werken. Tenzij er binnen de functie andere uitdagingen komen. Dat is ook een reden dat detachering voor mij zo goed past.
Ook krijg ik energie van het helpen van mensen. Ik heb een mooie case gehad en daar ben ik eigenlijk wel heel erg trots op. Toen ik bij de vorige gemeente aan het werk was, kreeg ik een mevrouw onder mijn hoede, die een lascursus is gaan doen en zelfs even gewerkt heeft als lasser. Maar haar droom was om doktersassistente te worden. En ik heb haar vanuit de gemeente de mogelijkheid gegeven om deze opleiding te doen. Ze heeft het gehaald en ze is nu aan het werk als doktersassistente. Dus dat vond ik wel een hele mooie casus. Dat is de meeste recente en zo zijn er nog veel meer voorbeelden maar deze is blijven hangen.

Wat is het beste advies dat je hebt gekregen?

Dan kom ik toch bij de Nike reclame, ‘Just do it!’ Dat is toch wel een beetje mijn motto, van ga er voor. Dat uit zich eigenlijk in alles. Ik ben wel iemand die te lang kan blijven hangen in bepaalde dingen, maar het moment dat ik een beslissing heb genomen dan ga ik er ook 100% voor. En dat associeer ik altijd met Just do it, ja ga gewoon. Ik ben in de gelukkige omstandigheid geweest om de tijd te hebben zodat ik na kon denken en heb daardoor de juiste switch kunnen maken.

Wat heb je onlangs nog geleerd?

Ik ben inmiddels 53 jaar en vroeger dacht ik dan moet ik maar blijven zitten waar ik zit. Dat het dan lastig zou worden op de arbeidsmarkt om een switch te maken. Maar ik ben van mening dat je alles kunt doen, als je de kansen maar ziet en pakt. En dat je er voor moet gaan, ondanks je leeftijd. Ik vind dat wel een eye-opener.