Collega aan het woord: Jelte de Jong

09-12-2022

Jelte de Jong werkt sinds mei 2022 als medewerker burgerzaken bij gemeente Steenwijkerland. Zijn werkzaamheden bestaan uit het afgeven van rijbewijzen en reisdocumenten, het verstrekken van uittreksels uit de Basisregistratie Personen (BRP) en tevens verricht hij taken inzake de burgerlijke stand zoals geboorten en erkenningen. Jelte is daar helemaal op zijn plek, met fijne collega’s en leuk werk. Tijd om hem beter te leren kennen en daarom stelden we hem vijf vragen. 

Jelte, waar ben je het meest trots op?
Dat ik mijn politieke ambities heb kunnen waarmaken. Meerdere familieleden waren al politiek actief (geweest) en dat leek mij ook wel wat. Dus toen ik gevraagd werd voor een lokale partij was het antwoord ja. Ik moest daardoor helaas toen wel stoppen bij de gemeente waar ik destijds net werkte als medewerker burgerzaken. Dat had te maken met potentiële belangenverstrengeling. Maar ik wilde graag de raad in, dus dat had ik ervoor over. En gelukkig kwam een tijdje later dezelfde functie vrij bij gemeente Steenwijkerland, waar ik nu met veel plezier werk.  

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen? 
Doe wat je niet laten kan, maar laat wat je niet doen kan.

Wat is de grootste blunder die je ooit hebt gemaakt? 
Ik heb een tijdje bij VluchtelingenWerk gewerkt. Als iemand daar te laat kwam, wat regelmatig gebeurde, werd dat een Arabisch kwartiertje genoemd.  Op een gegeven moment calculeerden we dat kwartiertje maar gewoon in. Toen ik bij een gemeente aan de slag ging en een inwoner een keer te laat kwam, floepte het eruit. Oeps… Ik had toen wel even wat uit te leggen.

Welke belangrijke keuze heb je recent gemaakt? 
Om een nieuwe opleiding te starten, voor burgerzaken. Ik ga beginnen met wat cursussen en ga daarna aan de slag met en post-hbo. Een belangrijke keuze en ook zeker een uitdaging om dat te gaan combineren naast mijn baan en werkzaamheden als raadslid.

Wat heb je onlangs nog geleerd?
Ik ben behoorlijk impulsief, zeg wat ik denk en praat nogal hard. Dat heeft me soms wel ongemakkelijke situaties opgeleverd, dat ik iets zei over iemand en diegene dat hoorde. Dus ik heb geleerd: als ik iets te melden heb kan ik beter even wachten tot de deur weer dicht is.