Collega aan het woord: Juanita Anches

22-01-2024

Hallo, ik ben Juanita Anches, 54 jaar en moeder van twee kinderen. Mijn passies zijn lekker eten, sporten en vakanties. Momenteel ben ik werkzaam als casemanager jeugd voor de gemeente Oldambt. Mijn carrière begon op een peuterspeelzaal, waarna ik verschillende opleidingen heb gevolgd en werkzaam ben geweest in de gesloten jeugdzorg en multidimensionale gezinstherapie (MDGT). En met veel plezier maak ik nu alweer twee jaar deel uit van Recruitmenthuis.

 

Welke bijdrage heeft Recruitmenthuis geleverd in jouw loopbaan?

Ik ben via een collega bij Recruitmenthuis binnen gekomen. We werkten samen op een kantoor waar de sfeer erg slecht was, dus heb ik besloten om weg te gaan. Nu werkte zij al voor Recruitmenthuis en ben ik via haar op gesprek gegaan. Dat klikte gelukkig direct, want ik had al ontslag genomen voordat ik een nieuwe baan had. Het werken voor Recruitmenthuis heeft mij rust gegeven. Zij nemen namelijk het proces van het zoeken naar een nieuwe opdracht voor je uit handen. Wat erg prettig is.

 

Waar krijg je energie van in je werk?

Het geeft me energie als ik ouders toch de andere kant op kan laten kijken en hen kan bewegen om mensen weer toe te laten. Maar je moet je ook realiseren dat veel van dit soort gezinnen mensen over de vloer krijgen die dan achter je rug om praten. Dat begrijp ik niet helemaal. Voor mezelf hanteer ik de regel: "what happens in front of you," als ik niet kan benoemen wat ik zie, omdat je de waarheid niet aankan, dan wordt het lastig. Je mag het er niet mee eens zijn en je mag er wat van vinden, maar dat is wat ik zie. We kunnen wel bespreken wát het zo lastig maakt om over dit onderwerp te praten. Soms vind ik dat hulpverleners hun verantwoordelijkheid niet nemen en dat vind ik best wel erg. Hierdoor komen mensen nog meer in de problemen. Daarom ben ik van mening dat je als hulpverlener moet uitspreken wat je ziet.

 

Welke opdracht is je het meeste bijgebleven?

De opdracht die mij is bijgebleven was een opdracht waar de teamleider binnen enkele weken was vertrokken. Het was een chaotische situatie zonder teamleider en bepaalde expertise in het team, wat voor mij als casemanager lastig werkt. Het is uiteindelijk goed gekomen, maar het was bijzonder uitdagend.

Een andere casus zal me ook altijd bij blijven. Het begon intens, met veel strijd, maar daarna werkten we echt samen. Nu kan ik heel goed begrijpen dat het moeilijk is om met deze ouder samen te werken, gezien haar toon soms agressief kan zijn. Nu zijn sommige situaties ook ontzettend heftig voor een ouder, waardoor het niet raar is als er op deze manier gereageerd wordt.

Je komt in dit werk de meest schrijnende gevallen tegen. Ik had het er laatst toevallig nog met mijn kinderen over die zeiden 'Mam, jij was soms wel heel erg streng!' Dat komt omdat ik de meest schokkende situaties tegenkom in mijn werk. Ik vergeet nooit meer een college op het hbo waar zedendelinquenten spraken. Dat moment maakte me zo misselijk dat ik dacht: bij mij komt nooit iemand binnen. Dat is me altijd bijgebleven.

 

Wat vind je belangrijk in je werk?

In mijn werk is het voor mij essentieel om betrouwbaar te zijn. Zo heb ik onlangs met een ouder een plan aangepast, niet omdat ik fouten heb gemaakt, maar om de zinsopbouw en de woordkeuze. Het gaat er niet om ouder(s) het naar de zin maak, maar wel dat ze er volledig achter staat. Ik merkte namelijk dat het haar sterk triggerde en dat raakte mij. Dus ik zei: "Laten we het samen doornemen, ik pak het stuk erbij." Ik moet toegeven dat als ik echt overtuigd ben van mijn gelijk, ik dit negeer. Maar in principe ga ik voor de samenwerking, omdat het niets oplevert als ik ouders tegen me heb.

 

Welke belangrijke keuze heb je recent gemaakt?

Onlangs heb ik een belangrijke beslissing genomen om serieus te gaan sporten, niet met als doel een 'bikini body', maar vanwege mijn hernia. Hoewel de hernia nog steeds aanwezig is, is deze momenteel niet actief. Sindsdien ben ik actief bezig met sporten en probeer ik mijn levensstijl te verbeteren. De afgelopen weken gaat het echt goed; ik neem vaker rust en merk dat stress ook een rol speelt. Daarom heb ik bewust besloten om zelfs alleen te gaan sporten, terwijl ik normaal gesproken met mijn dochters ga. Ik ben nu serieus toegewijd aan mijn gezondheid, en ik voel me echt beter. Op deze manier gaan we het nieuwe jaar positief tegemoet.

 

Wat is het beste advies dat je hebt gekregen?

Het beste advies wat ik ooit heb ontvangen is dan toch om voor mezelf te kiezen. In het verleden vond ik dat moeilijk, maar met de jaren heb ik geleerd dat het essentieel is om voor mezelf te kiezen en dat 'nee' ook een antwoord is. Hoewel ik dit in mijn werk soms erg lastig vond, gaat het nu veel beter. Het geeft me een gevoel van rust, omdat ik heb geleerd dat ik niet alles kan doen. Mijn hernia heeft er ook voor gezorgd dat ik een stapje terug heb gedaan. Continu doorgaan is gewoon niet meer haalbaar. En hoewel het moeilijk is om daarmee te stoppen als je eraan gewend bent, heeft het me ook rust gebracht.

 

Wat betekent werkgeluk voor jou?

Voor mij betekent werkgeluk dat ik niet met tegenzin naar mijn werk ga. En als ik er zo over nadenk, ervaar ik hier wel werkgeluk. Nu is het wel winter, dus dat maakt het een beetje moeilijker. Maar ik weet hoe het voelt om geen werkgeluk te hebben, en daar word je niet vrolijk van. Werkgeluk maakt ook dat dingen wat lichter zijn.