Collega aan het woord: Koos Pijnaker

18-06-2024

Mijn naam is Koos Pijnaker, ik ben 57 jaar oud en geboren en getogen in het dorpje Erica. Sinds februari ben ik werkzaam als regisseur sociaal domein bij de gemeente Hoogeveen. Naast dat ik Koos ben, ben ik ook vader en sinds kort zelfs opa. In mijn vrije tijd klus ik graag in de tuin, maar ik geniet ook van lekker eten en drinken met vrienden. Op 9 juni treed ik met een projectkoor op in een theater en zing ik mijn eerste solo. Wat vakanties betreft, heb ik samen met mijn vrouw altijd verre reizen gemaakt, maar de laatste jaren ontdekken we vooral de Nederlandse eilanden.

 

Hoe zag je loopbaan er tot nu toe uit?

Ik ben begonnen op de havo en ben daarna naar het mbo gegaan. Mijn loopbaan begon in de tuinbouw, waarna ik als chauffeur bij een slager werkte. Vervolgens ben ik verder gegaan in het gevangeniswezen, de jeugdhulpverlening, de kinder- en jeugdpsychiatrie, en de thuiszorg voor mensen met verstandelijke beperkingen. Binnen dit sociale vakgebied heb ik verschillende functies gehad, variërend van uitvoerend tot management.

In 2012 begon ik als sociotherapeut in een forensische psychiatrische kliniek, waar ik het erg naar mijn zin had. De teleurstelling was dan ook groot toen ik hoorde dat ik geen vast contract zou krijgen. Vanaf dat moment besloot ik om ergens te gaan werken waar ik van toegevoegde waarde ben en waar ik me thuis voel. Zo ben ik in het sociaal domein beland, eerst als WMO-consulent en nu als regisseur sociaal domein.

Welke bijdragen heeft Recruitmenthuis geleverd in jouw loopbaan?

Sinds februari 2024 werk ik bij Recruitmenthuis. Ik had al goed contact met Recruitmenthuis, waarbij mijn contactpersoon meehielp om een functie te vinden die echt bij me paste. Het contact was altijd prettig en er was altijd rust en ruimte voor mijn ideeën. Dat voelde voor mij altijd goed.

Welke trends & ontwikkelingen spelen er in jouw werkveld?

Mensen zijn tegenwoordig snel geneigd om aan te kloppen bij hulpverlening met de instelling dat de gemeente of hulpverlening het wel moet oplossen. Ik ben van mening dat dit anders kan en dat we het samen moeten aanpakken. Daarnaast zie ik het verschil tussen arm en rijk steeds groter worden en dat baart mij grote zorgen. Een van de oplossingen hiervoor is volgens mij om aan de voorkant te beginnen met informeren. Op deze manier kunnen we in sommige gevallen problemen voorkomen in plaats van genezen.

Wat geeft je het meest energie in je werk?

Voor mij zit dat echt in de kleine dingen, zoals een bedankje. Bijvoorbeeld: "Bedankt voor het gesprek," of "Bedankt voor je tijd en wat fijn dat je meedenkt." Zelf spreek ik mijn waardering uit door bijvoorbeeld op mijn verjaardag cake mee te nemen voor de afdeling. Zo creëer je ook weer interactie met elkaar. Dat soort dingen geven mij energie, vooral als ik zie hoe leuk mensen daarop reageren.

Waar ben je het meest trots op?

Het woord "trots" gebruik ik niet vaak, maar ik ben ontzettend blij dat ik makkelijk contact kan maken met mensen. Ik zie iedereen en erken iedereen. Een van mijn medewerkers zei eens: “Koos, je was er altijd. Die deur stond altijd open, je zei wat kon en je zei wat niet kon, en daar kan menig manager nog een voorbeeld aan nemen.” Op dat moment besefte ik hoe belangrijk het is om “gewoon” aanwezig te zijn, naar mensen te luisteren en er voor hen te zijn. Mijn kracht zit echt in het maken van verbindingen. Dat is mijn manier van werken en dat gaat me goed af.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

Ik moet dan denken aan iets wat mijn leidinggevende ooit tegen me zei: “Je hebt genoeg kennis en ervaring. Dus je redt je wel. En als je je niet redt, dan hoor ik het wel.” Dit gaf me het gevoel van "je bent goed genoeg". Ik vind het dan ook erg belangrijk om in een omgeving te werken waar je je op je gemak voelt. Dat is nog belangrijker dan geld, want als alleen geld je drijfveer is, ga je het niet redden tot je 67e.

 

Neem je het werk weleens mee naar huis?

Eigenlijk bijna nooit. Mijn vrouw vraagt regelmatig hoe mijn dag op het werk was, maar meestal ga ik er niet heel diep op in. Omdat het vaak om complexe casussen gaat, bespreek ik dat al op het werk met collega's. Ik hoef dan maar twee woorden te zeggen en zij herkennen de situatie direct. Natuurlijk kom ik wel eens moe thuis van het werk, dus in dat geval neem ik het werk wel mee naar huis. Maar het is niet zo dat ik 's nachts wakker schrik van werk gerelateerde zorgen.

Wat betekent werkgeluk voor jou?

Momenteel ervaar ik werkgeluk en dat zit hem ook vaak in kleine dingen. Op dit moment geniet ik er bijvoorbeeld van om nieuwe werkzaamheden onder de knie te krijgen. Maar ook de oprechte interesse van en in mijn collega's draagt bij aan mijn geluk. Daarnaast hecht ik veel waarde aan het gevoel van vrijheid in mijn werk, dus die ruimte is voor mij echt essentieel. Natuurlijk pas ik me wel aan naar de cultuur van de werkomgeving, maar die vrijheid blijft voor mij belangrijk.