Collega aan het woord: Marchien Kets

25-01-2023

Marchien Kets is sinds september 2021 sociaal werker participatie bij gemeente Tytsjerksteradiel. Ze werkt daar aan een project waarin ze een doelgroep van 100 inwoners ondersteunt. Het gaat hierbij om mensen die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het doel: die groep weer activeren. Bijvoorbeeld om weer aan het werk te gaan, vrijwilligerswerk te doen of simpelweg de deur uit te gaan. Ook al is dat voor sommigen een hele stap: het lukt steeds vaker. En dat is heel waardevol. Marchien zit dus niet stil en vermaakt zich prima bij Tytsjerksteradiel. Tijd om haar beter te leren kennen en daarom stelden we haar vijf vragen.

Marchien, wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
Het beste advies dat ik ooit heb gekregen gebruik ik bijna wekelijks. Ik ben namelijk heel enthousiast en mag dingen graag aanpakken. Ik ga dan als een sneltrein. Een eerdere manager zei toen tegen mij, stap eens uit je trein Marchien. Kijk hoe de trein rijdt en stap weer in. Een voorbeeld: ik ben laatst begonnen op het werk met het geven van een training over welzijn. Toen ik die training wilde opzetten dacht ik leuk, doen we gewoon even. Maar soms is het goed om dingen uit te denken en andere mensen mee te nemen in je plan. Zo krijgt het idee meer draagvlak en loop ik mezelf niet voorbij.

Wat is de grootste blunder die je ooit hebt gemaakt?
Op vakantie in Kreta was ik weer in een enthousiaste bui. Het leek me leuk om een soort boottocht naar een pirateneiland te doen. Op dat eiland was een hoge berg waar een fort op stond. Ik had het geniale idee om de klim te doen op slippers. Ik weet nog dat de hele groep me aan keek en een man me vroeg ‘Does it goes well on flip flops?’ en ik zei ‘Yes, fine!’. Tot het op terugweg begon te regenen. De berg werd zo glad dat ik uitgleed met mijn slippers. Ik heb ze toen maar uitgedaan en op handen en blote voeten verder naar beneden geglibberd. Gelukkig nog wel op tijd voor de boot en ik had de top van de berg toch maar mooi gehaald op mijn flip flops! 

Waar ben je het meest trots op?
Op mijn onafhankelijkheid. Zo had ik de afgelopen tijd voor mezelf een doel gesteld: in deze gekke tijd een huis kopen, in mijn eentje. En dat is gelukt!

Welke belangrijke keuze heb je recent gemaakt?
Een jaar geleden kwam Recruitmenthuis op mijn pad. Als dat niet was gebeurd, had ik niet zulke stappen kunnen maken in mijn carrière. Ik heb me de afgelopen tijd heel erg kunnen ontwikkelen. Dus ik ben erg blij dat ik destijds de keuze heb gemaakt om met Recruitmenthuis in zee te gaan.

Wat heb je onlangs nog geleerd?
Dat wanneer ik iets uit enthousiasme doe, ik een goede onderbouwing moet geven. Sowieso bij een gemeente is dat handig. Mijn treintje rijdt zo snel, soms moet ik even stil staan en anderen goed uitleggen waarom ik iets wil. Zo krijgen ze ook een kans om in te stappen en mee te gaan in de trein.