Collega aan het woord: Mattanja Stuut

18-07-2023

Ik ben Mattanja Stuut, 25 jaar oud en werk als toezichthouder voor de FUMO. Hiervoor heb ik de opleiding Dier en veehouderij gedaan en een master in toegepaste ecologie in Noorwegen. Daarna  ben ik opzoek gegaan naar een baan, maar dat viel tegen.  Zo kwam ik in contact met Recruitmenthuis. In eerste instantie voor een andere opdracht, maar die paste niet zo goed bij me.  Daarna zijn we verder gaan kijken en toen zijn  we bij de FUMO uitgekomen waar ik het erg naar mijn zin heb.

Hoe is het om te werken voor de FUMO?
De FUMO is een omgevingsdienst die zich bezig houdt met wet en regelgeving omtrent milieu. De omgevingsdienst kent drie afdelingen: Toezicht en handhaving, dat is waar ik werk. . Wij controleren of bedrijven zich houden aan de milieu regels. Daarnaast heb je de afdeling vergunningverlening en specialistisch advies. Ik ben zelf toezichthouder milieu specialisatie agrarisch, in mijn functie bezoek vooral agrarische bedrijven. Ik ben in oktober 2022 begonnen, dat was toen een tijdelijke opdracht als toezichthouder in het team industrie en afval. Daarna kreeg ik een opdracht als toezichthouder in het team agrarisch wat perfect aansluit op mijn opleiding veehouderij. Nu moet ik zeggen dat ik beide afdelingen erg leuk vind.

Ook heb ik in het begin gekeken naar de ontwikkelingsmogelijkheden binnen de FUMO. Ik vind het namelijk erg belangrijk dat ik me kan blijven ontwikkelen. Nu zijn er verschillende levels van toezichthouders. Toezichthouder C voert de reguliere controles uit. Dan heb je toezichthouder B, hierbij krijg je de meer complexere bedrijven of de bedrijven met meer milieu impact. En als toezichthouder A werk je onder andere met politiek gevoelige zaken en begeleid je nieuwe collega’s.

Daarnaast wordt er gekeken naar wat jij leuk vindt. Zo waren er verschillende projecten die aansloten bij mijn achtergrond waar ik aan heb mogen meewerken. Vanuit Recruitmenthuis worden er ook verschillende opleidingen aangeboden en er wordt regelmatig gevraagd waar je je nog in wil ontwikkelen en die mogelijkheden zijn er zeker.

Ik zou het zeker aanraden om bij de FUMO te werken en dat komt vooral door de sfeer. Het is hier namelijk erg gezellig en er wordt veel gelachen. Mensen zijn over het algemeen erg open en je kan bij iedereen terecht voor vragen. Er heerst dan ook een informele werksfeer op kantoor.

Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit?
Mijn dagen verschillen heel erg in hoe ze eruit zien. In het begin van het jaar krijgen we een lijst waar alle controles op staan die uitgevoerd moeten worden en daar maak je zelf een planning op. Dus wat dat betreft krijg je veel vrijheid bij de FUMO. De ene dag zit ik de hele dag op kantoor en ben ik bezig met het voorbereiden of het rapporteren van controles. En de andere dag ben ik de op pad om de controles uit te voeren. Dit maakt mijn baan erg dynamisch.

Welke bijdrage heeft Recruitmenthuis geleverd in jouw loopbaan?
In het begin wist ik niet zo goed waar ik naar opzoek was, dus ben ik samen met mijn contactpersoon bij Recruitmenthuis gaan kijken naar wat ik zou willen. We hebben een ontwikkelingsplan opgesteld, maar we hebben vooral veel gesprekken gevoerd, waarna het beroep toezichthouder naar voren kwam. Om er achter te komen of dit iets voor mij zou zijn heb ik contact gehad met een toezichthouder en heb ik een dag mee mogen lopen. Dit beviel me ontzettend goed. Na een gesprek met mijn contactpersoon en een teamleider bij de FUMO kreeg ik een tijdelijke opdracht aangeboden en zo ben ik er eigenlijk ingerold. Hierbij bood Recruitmenthuis mij echt een stukje begeleiding en bemiddeling. Ze hebben echt naar mij als persoon gekeken, want ik denk ook dat als dit het niet was geworden, dan hadden we wel weer wat anders gevonden.

Waar ben je het meest trots op?
Ik ben het meest trots op dat ik dit werk doe, ik was namelijk altijd erg verlegen. In het begin had ik dan ook wel echt zo iets van past dit wel bij mij? Maar eigenlijk kwam ik er al vrij snel achter dat ik het werk echt heel erg leuk vind en dat ik ook assertief kan zijn. Drie jaar geleden had ik deze stap echt niet genomen, daar was ik toen veel te verlegen voor.

Daarnaast ben ik ook wel trots dat ik zelfstandig ben. Want ik had van te voren nooit verwacht dat ik alleen voor twee jaar naar Noorwegen zou gaan.

Wat geeft je energie in het werkveld?
De omgang met collega’s hier geeft mij wel echt energie. Maar ook het afwisselende werk en het op pad zijn maken mijn werk zo dynamisch. Het gevoel dat ik ondernemers kan helpen door advies te geven vind ik fijn. Want veel bedrijven willen wel maar die hebben gewoon even een duwtje nodig om weer in de goede richting te komen. En als dat dan lukt is dat wel heel tof.

Welke belangrijke keuze heb je recent gemaakt?
De keuze is nog niet gemaakt maar ik ben opzoek naar een nieuwe woonruimte. Nu moet ik wel zeggen dat het lastig is om wat leuks te vinden. Ik heb mijn master gedaan in Noorwegen dat duurde twee jaar dus toen ik terug kwam had ik hier geen huis meer waardoor ik weer tijdelijk bij mijn ouders moest wonen. Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe baan en woning maakte het me niet heel veel uit waar ik terecht zou komen, want ik moest toch weer alles opnieuw opbouwen. Maar ik woon nu relatief ver weg van mijn vrienden en familie. Dus ik zou het liefst iets dichterbij mijn sociale contacten willen wonen.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
Het beste advies dat ik ooit heb gekregen is ‘uit je hoofd, in je hart’. Ik ben geneigd om alleen maar doordachte keuzes te maken, heel erg rationeel. Maar dat is niet altijd de beste keuze. Het is belangrijk om keuzes met je hart te maken en te luisteren naar wat je echt leuk vindt. Want dat maakt je gelukkig.

Wat heb je onlangs nog geleerd?
Ik heb geleerd om nieuwe dingen een kans te geven en niet bij voorbaat al te zeggen dat het niet bij mij past omdat ik het spannend vind. En mocht het dan niet uitpakken zoals gehoopt dan heb ik in ieder geval niks verloren.