Collega aan het woord: Ronald Mienstra

23-05-2023

Ronald Mienstra is juridisch medewerker binnen het team groene regelgeving en werkt sinds november 2021 voor Recruitmenthuis. Naast zijn werk als jurist in de Fysieke leefomgeving heeft hij ook ervaring in het Sociaal Domein.

Welke bijdrage heeft Recruitmenthuis geleverd in jouw loopbaan?
Ik merkte dat ik na 14 jaar toe was aan verandering en Recruitmenthuis heeft het voor mij mogelijk gemaakt om nieuwe stappen te zetten. Ik werk nu bij het Provinciehuis Fryslân en begin binnenkort bij de gemeente Súdwest-Fryslân voor een halfjaar in dezelfde functie. Het leuke aan nieuwe opdrachten vind ik het blijven ontwikkelen van mijn people skills en het wennen aan een nieuwe omgevingen en collega’s. Door Recruitmenthuis blijf ik geprikkeld, want dit was ik in mijn vorige baan kwijt. Maar die heb ik hier weer helemaal terug gevonden. Dit komt doordat het een nieuw vakgebied is en omdat het een nieuwe omgeving is, moet je altijd een paar tandjes bijzetten om op hetzelfde niveau te komen, de organisatie te leren kennen etc.

Waar ben je het meest trots op?
Ik vind de term trots een lastige, mijn voorkeur gaat dan naar momenten waar ik dankbaar voor ben. En meestal is dat wanneer ik een project heb afgerond en mijn collega’s aangeven dat zij het jammer vinden dat ik weg ga. Ik vind dat altijd fijn om te horen, want dan heb je blijkbaar toch iets goed gedaan.

Wat geeft je energie in het werkveld?
Vooral het samen werken aan een project met mijn collega’s geeft mij energie.En dan vooral interactie met collega’s, even sparren over dingen en dat je op die manier een rechtsvraag beantwoord of een probleem oplost. Ik heb gelukkig niet de verkeerde studie gekozen dus dat is wel fijn.

Welke belangrijke keuze heb je recent gemaakt?
Deze keuze is niet heel recent, maar ik denk dan toch de keuze om voor Recruitmenthuis te gaan werken. Ik heb hiervoor 19 jaar voor de overheid gewerkt en was wel toe aan verandering.

Ik ben nog steeds blij met mijn keuze, ik vind het echt veel relaxter. Het is wel altijd weer spannend wanneer je bij een nieuwe organisatie komt, maar dit vind ik juist ook weer leuk. Zo kom je in aanraking met andere manieren van denken, nieuwe mensen en leer je nieuwe dynamieken kennen. Daarnaast vind ik het mooi om te zien hoe snel je van andere mensen leert. En hoe vreemd het misschien ook klinkt, deze keuze heeft me toch ook rust gebracht.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
Dat vind ik een lastige vraag. Niks ergs maar ik heb lang veel moeite gehad om het huis uit te komen. En dat was geen pleinvrees, maar controles doen in huis, zoals is het gas uit, is het raam dicht etc. En omdat ik alleen woon kon zich dit blijven ontwikkelen en werd het steeds groter. De beste tip die ik daarbij kreeg was ‘zoek daar hulp bij’. En dit advies geldt in veel meer gevallen. Ik vind het ook belangrijk om er geen taboe op te laten rusten. Want iedereen heeft hulp nodig en niemand kan alles alleen. En soms heb je iets meer nodig, soms heb je iets minder nodig en soms ben jij diegene die helpt.

Wat heb je onlangs nog geleerd?
Ik ben natuurlijk met deze baan begonnen bij de provincie dus ik heb veel geleerd over de wet natuurbescherming en de problematiek die hier speelt. Daarnaast weet ik nu waar je als provincie tegen aanloopt wanneer de gemeente niet doet wat er verwacht wordt. Dus nu ik weer voor de gemeente Súdwest-Fryslân ga werken moet dat natuurlijk wel een voorbeeld relatie worden met de provincie. Dit gaat me verder helpen in mijn loopbaan.