Eerlijk verDUURzaamD het langst

06-09-2023

Ik ben Gerrit Bauke Visser en werk als consultant bij Energyc, een adviesbureau gespecialiseerd in de Energietransitie. Onze oorsprong ligt in de Mobiliteitstransitie en dat is tevens ons voornaamste specialisme. Wij begeleiden middelgrote en grote bedrijven bij het navigeren door deze transities. Dit betekend bijvoorbeeld het ondersteunen van een transportbedrijf dat overweegt om zijn dieselvrachtwagens in de komende jaren te vervangen door elektrische exemplaren, maar vastloopt in het proces. Soms vereist dit slechts hulp bij het overwinnen van enkele obstakels in het traject. Veel vaker nog omvat het begeleiding vanaf het allereerste idee, gevolgd door een grondige analyse, strategieontwikkeling, inkoopplanning, en zelfs de uitvoering ervan. Een ander belangrijk aspect waarin we assisteren is het omgaan met de inmiddels welbekende netcongestie. Naast het bieden van analyses en technische oplossingen omvat dit ook frequent communicatie en coördinatie met gemeenten en netbeheerders. Daarnaast verstrekken we advies aan overheidsinstanties zoals gemeenten en provincies, bijvoorbeeld bij het opstellen van beleidsmaatregelen voor de implementatie van openbare laadpalen en hoe zij bedrijven kunnen ondersteunen op hun bedrijventerreinen.

Kortom, we voeren zeer uiteenlopende werkzaamheden uit met tal van verschillende belanghebbenden in een snel veranderende wereld. En dat is precies de reden waarom dit zo goed bij mij past. Het is een perfecte match gebleken dankzij Recruitmenthuis. Jan Jacob kende mij al geruime tijd en wist dat ik op zoek was naar meer uitdaging. Ik zocht een functie die een combinatie bood van techniek, communicatie en het oplossen van complexe vraagstukken. Hij belde me en zei: 'Weet je, het is te complex om in een kort verhaal samen te vatten wat deze functie inhoudt, maar ik ben er 99,9% zeker van dat dit bij jou past. Als je interesse hebt, kan ik morgen een gesprek voor je regelen.' Het feit dat hij geen overdreven verkooppraatje hield, maakte dat ik geen twijfels had. Het gesprek vond plaats en enkele weken later ben ik gestart in mijn nieuwe functie.

Het vertellen van een eerlijk verhaal vormt ook altijd de basis van ons werk. We zijn geen motivatiesprekers met een onrealistische kijk op zaken, maar adviseren bijvoorbeeld soms om nog een jaar te wachten voordat men stappen zet in de richting van verduurzaming. Niet om de overgang uit te stellen, maar omdat men soms met hetzelfde budget over een jaar 50% extra maatregelen kan nemen. Op die manier wordt de CO2-uitstoot al in 2025 verminderd en zal deze in de daaropvolgende jaren verder afnemen. Aan de andere kant van de tafel zie ik soms fronsende gezichten. Maar na een nadere toelichting begrijpen ondernemers vaak beter hoe deze aanpak hun bedrijfsvoering ten goede komt. Hierdoor maken ze extra budget vrij en nemen ze na een jaar voorbereiding dubbel zoveel maatregelen. Op dat soort momenten bruisen we van energie om aan het volgende project te beginnen!

Mijn motivatie put ik uit het vooruitzicht van een duurzame toekomst voor mijn drie kinderen en vanuit mijn geloofsovertuiging dat we verantwoordelijk zijn voor het behoud van onze planeet. Naast de drang naar verduurzaming ben ik er echter ook van overtuigd dat we dit op een doordachte manier moeten aanpakken. Hoewel het niet snel genoeg kan gaan, werkt het vaak averechts als we overhaaste maatregelen nemen, naar anderen wijzen of adviezen geven die niet tot integrale verbeteringen leiden. Het allerergste vind ik nog greenwashing: doen alsof je serieus bezig bent met dit vraagstuk, vaak voor commercieel gewin, terwijl er aan de achterkant niets concreets wordt ondernomen. Ik hoop van harte dat de maatschappij dit de komende jaren niet langer accepteert en dat zelfs grote multinationals zich genoodzaakt zullen voelen om zinvolle in plaats van puur commerciële maatregelen te treffen.

Natuurlijk verloopt niet alles vlekkeloos, er zijn nog niet voor alle uitdagingen oplossingen voorhanden, en elke nieuwe ontwikkeling brengt nieuwe vraagstukken met zich mee. Bij de start van een project weten we zelden wat de exacte oplossing zal zijn. Helaas merk ik vaak dat mensen daarom pessimistisch zijn en de transitie proberen uit te stellen vanwege de complexiteit. Ik denk dat dit vaak gebeurt omdat ze geen duidelijke doelen voor ogen hebben. Dat is begrijpelijk, maar jammer. Mijn advies is dan ook om gewoon te beginnen. Zoals het gezegde luidt: "Rome is ook niet in één dag gebouwd." En eerlijk gezegd, ik rijd zelf ook nog geen elektrische auto en heb nog geen warmtepomp thuis. Dit komt eenvoudigweg doordat het voor mij nog niet haalbaar was. Maar ook hier ben ik gewoon begonnen met onderzoek en het uitwerken van plannen. Inmiddels staat de elektrische auto op bestelling en ben ik in gesprek met de installateur voor een grootschalige upgrade van mijn energievoorziening thuis. Ook dat zal mogelijk niet in één keer vlekkeloos verlopen. Uiteraard deel ik mijn ervaringen graag, want eerlijkheid duurt het langst.