Trainee aan het woord: Noud Freriks

09-10-2023

Ik ben Noud, 27 jaar oud, en woonachtig in Zwolle. In juni ben ik gestart als trainee geluid bij Recruitmenthuis, waar ik werk voor de omgevingsdienst Noord-Veluwe. Naast mijn traineeship in geluid, volg ik ook een aanvullende opleiding hogere akoestiek in Antwerpen. Deze opleiding biedt mij extra uitdaging en verdieping in mijn vakgebied. In mijn vrije tijd ben ik graag actief bezig en doe ik aan sportieve activiteiten.

 

Welke opleiding heb je gedaan?

Ik heb de docentenopleiding voor natuurkunde gevolgd. Hoewel dit deel van mijn achtergrond wel aansluit bij mijn huidige werk, is het toch aanzienlijk anders dan lesgeven. Het natuurkundige aspect komt echter wel terug in mijn werk, vooral omdat geluid een natuurkundig principe is. Hoewel ik niet dagelijks bezig ben met berekeningen, komt mijn natuurkundige achtergrond zeker van pas, vooral bij het beoordelen van onderzoeken.

Hoe ziet je werkdag eruit?

Mijn typische werkdag begint meestal met het controleren van mijn e-mails en het bekijken of er nieuwe zaken zijn waar ik aandacht aan moet besteden. Daarna werk ik aan de lopende zaken waarvoor ik advies moet geven. Nadat ik dit heb afgerond, besteed ik tijd aan randtaken die relevant zijn voor mijn functie. Een van die taken is moduleren. Daarnaast ben ik momenteel bezig met de voorbereiding voor de nieuwe wetgeving die in januari van kracht wordt. Hoewel ik niet dagelijks geluidsmetingen uitvoer, ben ik er ongeveer eens per maand bij betrokken.

Het proces voor een geluidsmeting kan variëren, afhankelijk van het type meting. Over het algemeen zijn er twee soorten metingen. Bij de meting die we gisteren hebben uitgevoerd, waren we fysiek aanwezig op locatie met meetapparatuur om op dat moment de geluidsbelasting te meten. We rijden naar de locatie, stellen de meetapparatuur correct in en voeren eerst een gesprek met de klager om te begrijpen wanneer hij of zij overlast ervaart. Vervolgens voeren we de meting uit en beoordelen of het geluidsniveau binnen de normen valt.

Bij andere gelegenheden, zoals evenementen of langdurige metingen, plaatsen we van tevoren een meter op locatie die we op afstand kunnen beheren en uitlezen. Nadat het evenement is afgelopen, halen we de meter op en analyseren we alle verzamelde gegevens. Als we concluderen dat het geluidsniveau buiten de norm valt, stellen we een advies op en vermelden we dat in een rapport. Dit rapport wordt dan doorgestuurd naar de gemeente of de toezichthouders, die vervolgens beslissen of er actie moet worden ondernomen en welke maatregelen er genomen moeten worden. In mijn rol heb ik voornamelijk een adviserende functie in dit proces.

Voor mijn traineeship volg ik een aanvullende opleiding in Antwerpen, genaamd de cursus hoger akoestiek. Elke maandag reis ik naar Antwerpen voor deze cursus. Hoewel de onderwerpen van week tot week verschillen, staat het onderwerp geluid en trillingen altijd centraal. Ik vind het enorm interessant, ondanks dat het behoorlijk theoretisch is. Maar eerlijk gezegd, is dat precies wat me aanspreekt.

De onderwerpen die tot nu toe in de cursus aan bod zijn gekomen, bieden de natuurkundige basis die van pas komt in mijn werk. Dit is vooral nuttig wanneer ik rapporten moet beoordelen en advies moet geven. Het begrip van de formules en de onderliggende principes is daarbij zeer waardevol. Op een gegeven moment zal er ook een deel van de cursus zijn waarin de nadruk meer op de wetgeving komt te liggen. Dat is het gebied waar ik het minst vanaf weet en echt naar uit kijk. In dat deel zullen ze dieper ingaan op hoe de regelgeving in Nederland en België in elkaar zit. Hoewel sommige onderdelen van de cursus verder gaan dan strikt noodzakelijk is voor mijn werk, vind ik die extra uitdaging juist erg leuk. Het draagt bij aan mijn specialisatie binnen dit vakgebied.

 

Hoe ben je bij Recruitmenthuis terecht gekomen?

Ik ben in juni begonnen aan de traineeship en ben momenteel zo’n 3 maanden bezig. Het was echt een grote verandering voor mij. Een paar jaar geleden ben ik gestopt met lesgeven en ben toen gaan nadenken over wat ik echt wilde doen. In de tussentijd heb ik verschillende cursussen gevolgd. Uiteindelijk werd ik benaderd door Recruitmenthuis of ik interesse had in dit werk. Ik ging op gesprek met de insteek: dit is totaal nieuw voor mij. Maar ik voelde me al snel op mijn gemak. Daarna ben ik ook op gesprek geweest bij de omgevingsdienst en dat beviel ook goed. Zo ben ik erin gerold en ik voel me hier nu op mijn plek.

Welke bijdragen heeft Recruitmenthuis tot nu toe geleverd in jouw loopbaan?

Recruitmenthuis heeft me geholpen door me een richting te geven op een moment dat ik echt zoekende was naar wat ik wilde en welke kant ik op wilde gaan. Op dit moment blijven ze erg behulpzaam door mee te denken over hoe ik me verder kan ontwikkelen binnen mijn vakgebied. Dus het gaat niet alleen om het vinden van werk, maar ze zorgen er ook voor dat ik goed voorbereid ben. Het draait echt om samenwerken en ondersteuning bieden.

Waar krijg je energie van in je werk?

Vooral deze uitdaging geeft me veel energie in mijn werk. Het voelt als het oplossen van puzzels, en het moment waarop je een oplossing hebt gevonden, geeft me een gevoel van voldoening en nieuwe energie. Daarnaast halen mijn collega's ook het beste in mij naar boven. Ze zijn erg gezellig en behulpzaam, wat mijn werkplezier verder versterkt. Ik ben dan ook blij dat ik met zulke collega's mag samenwerken, want ze dragen niet alleen bij aan een positieve werkomgeving, maar helpen me ook bij mijn werkzaamheden.

Wat is het beste advies wat je ooit hebt gekregen?

Het beste advies dat ik ooit heb gekregen, was van een collega die zei dat je werk moet zoeken dat je echt leuk vindt, want als je er geen energie uit haalt, zul je niet gelukkig worden. En het is me gelukt om dat advies op te volgen.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Over 5 jaar zie ik mezelf ergens werken als een volwaardig geluidsadviseur. Sinds ik hier ben begonnen, heb ik ook stappen kunnen zetten in mijn persoonlijke leven. Ik ben momenteel getrouwd, maar over 5 jaar hoop ik ook kinderen te hebben. Wat betreft mijn professionele ontwikkeling, wil ik na die 5 jaar blijven groeien. Dit zou kunnen betekenen dat ik een meer overkoepelende rol op me neem, bijvoorbeeld als casemanager. Op dit moment houd ik me bezig met geluidskwesties, maar in zo'n rol zou ik ook andere aspecten kunnen coördineren en het contact onderhouden tussen de omgevingsdienst en de gemeentes. Dat lijkt me interessant. Of ik zou mij juist meer kunnen specialiseren in andere expertisegebieden naast geluid, misschien meer de natuurkundige kant op. Er zijn hier in ieder geval tal van mogelijkheden voor groei en dat is een van de redenen waarom deze baan zo goed bij mij past. Ik ben namelijk niet iemand die 20 jaar hetzelfde werk blijft doen. Op een gegeven moment wil ik doorgroeien of iets anders proberen en hier is ruimte voor die ontwikkeling.