Van evenementen tot ondermijning: Het werk van een Adviseur Openbare Orde & Veiligheid.

20-02-2024

Ik ben Bas Tolsma, Adviseur Openbare Orde & Veiligheid (OOV) bij Recruitmenthuis.

Als Adviseur Openbare Orde & Veiligheid bij Recruitmenthuis ben ik gewend aan verwarde blikken wanneer ik mijn werk probeer uit te leggen. "Ik adviseer de burgemeester over veiligheid," is vaak het begin van een gesprek. Maar mijn rol gaat veel verder dan die simpele beschrijving doet vermoeden.

In mijn vakgebied krijg je te maken met diverse en uiteenlopende thema's, variërend van evenementenadvisering tot ondermijnende criminaliteit en cyberweerbaarheid.  De afgelopen jaren heb ik me beziggehouden met een breed scala aan deze onderwerpen. En daar wil ik graag wat dieper op ingaan.

De burgemeester heeft als kernverantwoordelijkheid het handhaven van de openbare orde en veiligheid in de gemeente. Hierbij wordt hij bijgestaan door verschillende teams, waaronder het team Openbare Orde & Veiligheid. Dit team bestaat uit beleidsmedewerkers en -adviseurs die zich bezighouden met verschillende veiligheidsthema's. De grote van het team hangt af van de gemeente. Binnen de ene gemeente werk je met allerlei specialisaties terwijl je bij een kleinere gemeente juist een manusje van alles bent.

Deze diversiteit maakt mijn werk juist ook zo interessant. De ene dag zit ik midden in de jeugdcasuïstiek, terwijl ik de volgende dag met handhaving en politie ondermijningssignalen bespreek. Daarnaast ondersteun ik collega's, overleg ik met verschillende teams binnen de gemeente, werk ik samen met handhaving en adviseer ik de burgemeester over diverse veiligheidsthema's.

Naast deze taken wordt mijn dag voornamelijk gevuld met de onvoorspelbaarheid van de 'waan van de dag'. Elke dag zijn er nieuwe uitdagingen die mijn aandacht vereisen, of het nu gaat om kleine overlastmeldingen of grotere gebeurtenissen zoals boerenprotesten. Kortom; de dagen zitten zomaar vol en vaak met zaken die ik niet had kunnen voorspellen.

Deze onvoorspelbaarheid is juist ook het mooiste aan mijn werk. Het is altijd anders, het is altijd dynamisch en het vraagt een hoop flexibiliteit. Dit in combinatie met dat je weet dat je bijdraagt aan de veiligheid en leefbaarheid van de gemeente. Deze dynamiek en flexibiliteit vraagt een hoop van medewerkers, maar het gevoel dat we dit samen doen binnen geeft juist energie en motivatie.

Dus de volgende keer dat ik gevraagd wordt wat ik nou eigenlijk écht precies doe, zal ik antwoorden: "Ik werk in een dynamisch team binnen de gemeente om ervoor te zorgen dat de gemeente veilig is en blijft en dat doe ik met plezier." Natuurlijk zullen er nog vragen zijn, maar in elk geval is de essentie gedekt.